Bu Blogda Ara

İlk Yıl Beslenme

İLK YIL BESLENME:

KARIN DOYURMANIN ÇOK DAHA ÖTESİ


Bebeğinizi beslemek sadece iyi besin kaynakları sağlamak değildir. Unutmayın ki bu beslenme zamanlarında aynı zamanda ona hayatı boyunca rehberlik edecek sosyal ve gelişimsel beceriler kazandırıyorsunuz

Biz yeni anne olanların en keyifli, ancak bir o kadar da zor zamanlarının başında bebeğin beslenme zamanı gelir. İlk birkaç ayda, bebek emerken, onun yüzündeki huzur ifadesi bizi şımartır, mutlu eder. Bebeğimizi nasıl tutacağımızı, onu nelerin keyiflendirdiğini, nelerin ürküttüğünü, ne zamanlar beslenmesi gerektiğini öğreniriz. Aynı şekilde bebekler de bizlerden öğrenir. Anne karnındayken aşina oldukları kalp atışımızı, kokumuzu ve sesimizi, doğduktan sonra gördükleri yüzümüz ve onlara sonsuz güven duygusu veren kucaklanma duygusuyla birleştirirler. Tam biz her şeyi öğrendiğimizi düşündüğümüz zaman da bir bakarız ki büyümüşler; o süreçte de daha öğrenecek çok şeyimiz olduğunu görürüz.

Hastaneden Ayrılmadan Önce



Birçok anne çocuğunu emzirerek mi, yoksa biberonla mı besleyeceğine daha hamileyken karar verir. Bildiğiniz gibi emzirmenin, bebeğin ve annenin daha sağlıklı olmaları dahil birçok faydası vardır. Anneler hamilelik öncesi kilolarına daha rahat dönerler, rahim ve göğüs kanserine yakalanma riskleri azalır. Bebeklerin ise alerji, karın ağrısı ve kulak enfeksiyonlarına yakalanma riskleri çok daha azdır. Anne sütü, formül sütlerden çok daha ucuzdur, üstelik kullanımı çok daha rahattır. Gece yatağınızdan kalkmadan emzirebilirsiniz.

Tabii emzirirken ailenin diğer fertlerinin yardımına ihtiyacınız olduğu da bir gerçek. Emzirme hakkında sorularınız veya endişeleriniz varsa, hastaneden ayrılmadan doktorunuzla konuşmalı, ondan ihtiyacınız olan tüm bilgileri almalısınız. Diğer taraftan hem sizin hem de bebeğinizin başına gelebilecek kimi durumlarda emzirmenin mümkün olmayabilir. Bu durumdaki bir anne ve bebek için biberonla beslenme de eşit derecede harika bir sosyal ve duygusal birleşme tecrübesidir. Bebeğinize ne tür bir beslenme yöntemi geliştirirseniz geliştirin, emin olun ki siz ve bebeğiniz bu özel zamandan büyük keyif alacaksınız.

İlk Haftalar


Dünyaya geldiği ilk haftalarda bebeğin gecesi ile gündüzü birbirine karışır. Bebeğinizin ne zaman uyanmaya başladığını ve gün içindeki beslenmesini gözleyerek, gün içinde beslenme sayısını arttırıp gece beslenmelerini azaltabilirsiniz. Bazı bebekler arzuya göre beslenmeye açıktırlar. Uyanırlar, beslenirler ve sonra kolayca uykuya dalarlar. Bazı bebekler ise hiç beklenmedik hareketler yaparlar. Onlar için ağlama, açlık belirtisinin en son göstergesidir. Bebeğinizin o ilk açlık sinyallerini izlerseniz (huzursuzluk, emme hareketleri, dudakları büzüştürme ve parmak emme gibi), ona hafifçe dokunarak ve ses tonunuzu değiştirerek tam uyanık hale gelmesine yardım edebilirsiniz.

Bebeğinizin beslenme düzenini takip etmeniz çok faydalıdır, bunu ilk haftalarda ıslak bezlerini kontrol ederek sağlayabilirsiniz. Beslenmeler genelde 2-3 saatte bir olur; bu anne sütü alan bebeklerde günde 8-10 öğün, formül sütle beslenen bebeklerde günde 6-10 öğüne tekabül eder. Eve geldiğiniz ilk birkaç günde bebek altını 12 saatte bir en az bir kez ıslatır; dördüncü ve beşinci günden itibaren her beslenmeden sonra bezini kirletmiş olmalıdır. Ayrıca ilk hafta sonunda, bebeğinizin kakası koyu, yapışkan siyah mikonyumdan, yeşil ve sarımtırak bir renge dönüşür. Anne sütü alan bebekler her gün kaka yapmayabilir. Bebeğinizin kirli bezleri kadar, kakasının rengi de onun yeterli beslenip beslenmediğini gösterir. Bebeğinizin ilk muayenesinde doktorunuza beslenmesi hakkında doğru bilgiyi verebilmek için bunları not almanız yerinde olur.

Alışma süreci ilk üç ay



İlk birkaç ay sonunda beslenme saatleri hem sizin, hem de bebeğiniz için çok keyifli bir dönem olmaya başlar. Bebeğinizin uyku ve yemek saatleri düzene girmiştir ve günlük aktivitelerin bu düzeni etkilediğini görebilirsiniz. Bazı bebekler günlük rutinlerinin dışına çıktıklarında huzursuz olurlar. Lütfen unutmayın: bebekler düzen ister.

Anne sütü alan bebekler 2-4 haftalıkken doğru emzirme yöntemleri oluştuğunda, günde bir kez anne sütünü biberonla alabilirler. Bu, babaların bebekleriyle bağ kurması açısından büyük önem taşır. Bazı bebekler için kullandığınız biberonun ucu çok önemlidir. Biberona başladığınızda, bebeğinizin kafası mutlaka kalçalarının üzerinde olmalıdır; bu kulak enfeksiyonu riskini azaltır.

Babalar bebekleriyle bu özel zamanı yaşarken anneler de aralarında yaşanan bu harika bağı keyifle seyredebilirler. Bazı babaların bebeklerini beslerken desteğe ihtiyacı vardır, ancak biraz deneyimle bu işin üstesinden rahatlıkla gelebilirler. Babaların gece beslenmelerini üstlenmelerini şiddetle tavsiye ederiz, böylelikle anneler gündüz için enerji toplayabilirler.

İlk aylarda, bebeğinizin hızla büyüdüğünü göreceksiniz. Bu ani gelişim genelde 2-4 hafta arasında, üçüncü ayda ve sonra her üç ayda bir gerçekleşir. Bebeğiniz daha sık acıkmaya başlar ve beslenme saati geldiğinde heyecanını açıkça belli eder. Bu durum, yeni beslenme düzenine geçene kadar sürer. Eğer emziriyorsanız bebeğinizin yeteri kadar doymadığını düşünebilirsiniz, çünkü her iki üç saatte bir emmek ister. Bunu anlamanın en iyi yolu kilo kontrolüdür. Genelde bebeğin kilo aldığı ya da boyunun uzadığı görülür.

Ek Besinlere Geçiş



Ek besinlere geçiş, her bebekte farklı gerçekleşir. Dört ile altı ay arasındayken, bebeğinizin midesi ek gıdalarda olan nişastayı özümsemeye başlar. Bu dönem aynı zamanda bebeklerin demir alması gereken bir dönemdir.

Bebeğinizin katı gıdalara geçmeye hazır olduğunu gösteren bazı sinyaller vardır.



* Günde 100 gr formül süt alması,
* Başını kolayca kontrol edebiliyor olup belinden tutulduğunda düz durabilmesi,
* Emme hareketi yerine dilini ileri geri uzatabilmesi gerekir.

Bebeğinize katı gıdaları yumuşak uçlu kaşıkla verebilirsiniz. Biberona koymak ve biberon ucunu büyütmek tavsiye edilmez.

Ve Püreler


Bebeğiniz altı yedi ay arasındayken, desteksiz oturabilir, yemeklerine uzanabilir ve dişlerini kaşımak için objeleri ağzına götürebilir. Bu hareketler bebeğinizin püre gıdalara hazır olduğunun net bir göstergesidir. Bu dönemlerde katı gıdalara geçmek bebeğinizin hem sosyalleşmesini hem de besin ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlar.

Bebekler rahat ve belirli bir düzen aradığından, genel beslenme saatlerinde mama sandalyesine oturtun (sabah ve akşam). Dikkatini çekmek ve sakinleştirebilmek için onu mamayı hazırlarken yanınıza oturtun ve onunla konuşun. Daha sonra karşısına, onunla aynı göz hizasına gelecek şekilde oturun ve beslenme saatinin keyfini çıkartın. Yüz ifadelerini ve hareketlerini inceleyin. Bebekler kafalarını çevirerek, ellerini havaya kaldırıp kaşığı iterek daha fazla yemek istemediklerini gösterirler.

Bebeğin yeni bir tarza alışması beklediğinizden uzun sürebilir. Bir süre tatmadan önce koklamak ya da ellemek isteyebilir. İşte bu nedenler ve alerji olasılığı nedeniyle yeni gıdaları azar azar, deneyerek vermekte fayda vardır.

E
ğer endişeleriniz varsa ;


Bebeğinizin ilk haftalarda yeterince beslenip beslenmediğini merak ediyorsanız, kilo ölçümü endişelerinizi giderebilir. Bebekler doğum sonrası kaybettikleri kiloları birinci haftada geri alabilir. Eğer bebeğiniz altı aylık olmuşsa ve aşağıdakilerden biri veya birkaçı oluyorsa mutlaka doktora danışmalısınız:

* Her 12 saatte bir sadece bir bez kirletiyorsa ve çişi daha koyu renkliyse,
* Günde 8-10 kezden az yemek yiyorsa,
* Birinci haftadan sonra her bir göğüsten 10 dakikadan az emiyorsa,
* Beslenme 45 dakikadan fazla sürüyorsa,
* Çok ağlıyor ve yemekten sonra mutlu gözükmüyorsa,
* Sarımsı gözüküyorsa,
* Çok uykulu ve yemeye karşı çok isteksizse

Daha Fazlası ve ay ay gelişimini kontrol edebilmek için Bebek Gelişimi bölümüne göz atabilirsiniz.

Hiç yorum yok: