Bu Blogda Ara

Bebek Gelişimi 8.Ay

8. Ay Emekleme Dönemi Artık Oda Gezinmek istiyor

Sürünme becerisi giderek artan bebek, artık yeni keşifler için yola çıkmaya hazırdır. 8. ayda bebeğiniz nereye gitmek istediğini ve artık oraya gidebileceğini iyi bilir. Üstelik, baş ve işaret parmaklarını kullanarak nesneleri tutup alma yeteneği, dış dünyayı daha iyi algılamasını sağlayacaktır.


Bebeğinizin dünyaya gelişinin 8. ayında büyük değişimler yaşanacaktır. Küçük yavrunuz artık emekleyebiliyor ya da karnın üstünde sürükleyerek ilerleyebiliyor. Örneğin; biraz uzağında duran bir oyuncağa kendi başına ulaşarak, tutabilir. Üstelik artık sizin desteğiniz olmadan çok rahat oturabilecektir. Bebeğiniz yastıklara vurmaktan ve el sallamaktan büyük zevk alacaktır. Bunu yanı sıra yere düşen objeler bebeğiniz ilgisini çekecektir. Oynadığı nesneyi elinden aldığınız zaman mutsuz olsa bile “hayır”ın ne anlama geldiğini yavaş yavaş anlamaya başlamış olacaktır.

Bebeğin çevresine olan ilgisi ve merakı bu ay doruğa çıkacaktır. Güvenebileceği dürtüleri henüz pek fazla olmadığından, dünyayı kendi çabalarıyla tanıması gerekir. Ancak gördüğü her şeyi bir an önce keşfetmek isteyeceğinden, yaptıklarının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini henüz anlayamaz. Bu yüzden tipik bir 8 aylık bebek evin içinde oradan oraya hareket eder ve önüne gelen her şeyi düşünmeden yere atar, ısırır veya çeker.

Hiç şüphesiz bebeğiniz artık emekleme tekniklerini gayet iyi öğrenmiştir ve çok ustaca hareket edebilmektedir. Bazı bebekler o kadar hızlı emekler ki onları takip etmek çok zor olur. Artık kapıları açıp kaparken dikkatli olmalısınız; bebeklerin çoğu, açılıp- kapanan kapıları ilginç buldukları için kapı arkasında durmaya bayılır. Kapı aralıklarına parmaklarını koymak da onlar için eğlenceli bir harekettir. Eğer çok dikkatli davranmazsanız, bir kapıyı ufacık bir parmağın üzerine kapayabilirsiniz.

Bu yaşta bir bebek, genellikle hiç desteksiz uzun bir süre oturabilir. Ancak bebeklerin çok azı kendi kendine ve hiç destek almadan oturma pozisyonuna geçebilir. Emekleme kasları kuvvetlendikçe bebek bunları ayağa kalkmak için kullanacaktır. Oturma pozisyonundan ayağa kalkmak karmaşık bir manevra yeteneği gerektirmektedir. Elini nereye koyacağını, ağırlığını nereye yükleyeceğini ve ne zaman ayaklarını kullanacağını anlayana kadar epey deneme yapar. Her zaman kendini biraz daha yükseğe kaldırmaya çalışacaktır.


Bu egzersizleri yapabilmesi için boş bir alan yaratmalısınız. Bebeğe müdahale etmemeye çalışın- bırakın hata yapa yapa doğruyu bulsun. Ayağa kalkmayı başardıktan sonra bir süre, ne yapabileceğini kestirmeye çalışacaktır. Daha sonra, önce tek eliyle tutunarak durmayı, sonra da hangi ayağına yükleneceğini öğrenir- bunların hepsi adım atmaya birer hazırlıktır. Ayrıca hangi nesnelerin ve hangi mobilyaların onun ağırlığını taşıyabileceğini, hangilerinin taşıyamayacağını anlar.

Kısa bir süre sonra da kanepeye dayandığında her iki elini de bırakabileceğini keşfeder. Çok sık olmasa da bazı zamanlar dik durmayı becerebilir. Ancak, doğru bir şekilde tekrar yere dönmesi birkaç haftayı bulacaktır. Bunu yapmak için bağırarak sizden yardım isteyebilir veya arkası üstü düşebilir. Bebeğinize ayakta durmayı öğretemezsiniz, ancak oturmaya çalıştığında belinden öne doğru eğilmesine ve dolayısıyla kalçasına dayanarak oturmasına yardım edebilirsiniz. Ancak çok da müdahale de bulunmayın. Bu kez de nasıl olsa yardım edeceğinizi düşünüp hiçbir şekilde çaba sarf etmeyebilir.

Bebeğinizin en sevdiği oyunlardan biri, yerde bulduğu nesneleri ağzına sokmak olacaktır. en eğlenceleri zamanlarından biri de elindeki nesneyi yere atıp, tekrar yakalayıp ağzına götürmektir. Şişeleri, kutuları, oyuncakları ya da yemekleri yere düşürdüğünüz zaman bebeğinizden önce bulmaya çalışın.

Bu yaşta yeme alışkanlıklarını tahmin etmek oldukça zordur. Genelde haftadan haftaya değişir. Bazı bebekler kendi kendilerine yemeği reddedip, sizin müdahalenize sinirlenip yemek işini kendi kendine becermeyi tercih eder. Bazıları ise tabağındaki bebek mamalarını reddedip, sizin tabağınızdaki yemeğe el atar. Özellikle diş çıkartırken bebek yemeğe olan ilgisini kaybedebilir, bunun yerine yemeği inceler. Bu konuda çok katı olmayın, bebeğin istediğini yapın ve zorla yemek yedirmeye çalışmayın.

Bu dönemde uyku saatlerini de ayarlamak bir hayli zor olacaktır. Her ne kadar bazı bebekler 14 – 15 aylığa kadar gün içinde iki kez uyusa bile, bir çoğu sadece bir defa uyuyabilir. Çok hareketli bir bebek bir kez uyuyabilir, ancak çok yorulmuşsa bu uykunun süresi uzar.

Bebeğinizi gece yarısı veya sabah erkenden uyansa da, kendi başına tekrar uyuyabilmeyi öğrenmesi için zamana ihtiyacı vardır. Ağlamalarını kısaltmayı deneyin- eğer bebek çok şiddetli ağlıyorsa onunla yumuşak tonda konuşarak rahatlatmaya çalışın, çünkü ağladığı sürece uyuyamaz. Onunla konuşabilir, sarılabilir veya biraz kolunuzda sallayabilirsiniz. Ancak bunu yaptıktan birkaç dakika sonra onu yalnız bırakma konusunda ısrarcı olun.

Artık bebeğinizin nesneleri baş parmağı ile işaret parmağı arasında “kerpeten gibi” tutabilir. Ay sonunda bu hareketle kırıntıları veya küçük objeleri eline alabilir. Bu önemli bir aşamadır çünkü iki parmağı kullanabilmek insanı hayvandan ayıran en önemli özelliklerden biridir.

Bebek tüm- uzanma- tutma- bırakma sistemini çözmüş durumdadır. Eliyle neler yapabileceği konusunda artık fazla kafa yormasına gerek yoktur ve tuttuğu nesneye rahatlıkla konsantre olabilir. Ayrıca 25 cm uzağa kadar her şeye uzanabilir. Uzanmak, bebeğinizin etrafını keşfetmesinde önemli bir etkendir. Bebeğiniz artık istediği şeyi işaret edebilir ve gözleriyle işaret ettiğiniz nesneyi takip edebilir. Detaylara karşı o denli duyarlıdır ki, odaya yeni koyulan bir nesneyi hemen fark eder.

Bebeğin en sevdiği yerlerden birisi mutfaktır, çünkü orada irili ufaklı bir sürü bir sürü eşya ve yiyecek ile dolu dolap ve çekmeceler boşaltılmayı beklemektedir. Aşağı raflardaki kırılabilir eşyaları kaldırmanız yerinde bir karar olacaktır. Birkaç kabı oynaması için ona verebilirsiniz, ancak unutmayın o bir süre sonra diğerlerini de isteyecektir. Çekmece ve dolap kapaklarını açmasını önlemek için ufak kilitler kullanabilirsiniz. Bebekler ayrıca çöp kutularına bakmayı veya içindekileri karıştırmayı da severler.

Bebeğin dil gelişimi ilk kelimesini söylemeden çok önce oluşmaya başlar ve devam eder. Tek taraflı olsa bile onunla sohbet etmeye devam edin. Artık sizi daha rahat takip edebiliyordur. Ona basit ama somut şeyler anlatın. Bebek hala daha somut kavramları anlayamaz. Ancak ses ve ritimleri anlayabiliyordur ve söylediklerinizden birkaç kelimeyi çıkartabiliyordur. Bebeğinizin bu dönemde duyduğu kelimelerdeki heceleri taklit ettiğini fark edeceksiniz. Çıkardığı ve size anlamsız gelen bir çok ses, aslında duyduğu bir sesin taklididir. Sadece doğru harf seslerini henüz çıkartamıyordur.

Bu dönemde bebeğinizin korkularını yenip, huzurlu bir şekilde büyümesi için ona yanında olduğunuzu göstermeniz gerekir. Bebeğinizin mutluluğunu sağlamak için ona sarılın ve onunla sakince konuşun.Bebeğinizi korktuğu insanların kucağına vermekten kaçının. Eğer başkasının kucağındaysa, küçük öpücükler vererek, kimin kucağında olduğunu anlatın. Tanıdıklarınıza bebeğinizin korkularını anlatın ve yavaş hareket etmelerini söyleyin. Bebeğinize sımsıkı sarılmak yerine bebeğinizle sakince konuşmaları ve sık sık gülümsemeleri konusunda uyarın. Başkalarının ani hareketlerinden ve yüksek sesli kahkahalarından bebeğinizi paniğe kapılacağını unutmayın.

Bebeğinizin bazı korkularını olduğunu kabul edin ve halledebileceğinize inandıklarınızın üstüne gidin. Bebeğiniz hep sizinle birlikte olmak isteyecektir ancak siz yanından ayrıldığınız zaman mutsuz olacaktır. İyi haber, büyük olasılıkla bebeğiniz odadan ayrıldığınızda aşına olduğu yüzlerle birlikte güzel vakit geçirecektir. Eğer bu korkusu ciddi ise bu dönem geçene kadar bebeğinizden ayrı geçirdiğiniz zamanları sınırlandırın.

Minik yavrunuz artık sizden ayrı bir insan olduğunu biliyor ve bu onun zaman zaman endişelenmesine neden olur. Bebeğiniz kedisinden uzaklaşmayan, cansız – yastık, pike, battaniye ya da oyuncak bebek gibi-, rahatlığını sağlayan ve yumuşak nesneler ile ilgilenecektir. Bunu sorun yapmayın ancak oynayacağı süreyi evde olduğunuz zamanlar ya da yatma vakitleriyle sınırlı tutun. Ayrıca bu nesnelerin her zaman temiz olmasına özen gösterin. Bebeğiniz uyurken yıkamayı tercih etmeniz hem sizin hem de yavrunuzun huzuru için daha iyi bir seçim olacaktır.

Bu ay bebeğiniz ile birlikte oyun oynarken ve yeni bir şeyler denerken bebeğinizi izleyin. Bebeğinizle yaptığınız bir aktivite sırasında ne çeşit oyuncakların ilgisini çektiğini bilmeniz, o sırada hangi yeni becerisini kullandığına dikkat etmeniz ve onu nelerin güldürdüğünü öğrenmeniz, aranızdaki iletişimi güçlendirecektir. Eğer yaptığınız aktivite stresli ya da sinir bozucu gözüküyorsa, bırakıp başka bir zaman deneyebilirsiniz.

Bebeğiniz ce-e oyununa bayılacaktır. Sevdiği şeyleri ya da kişileri bir görüp bir görmemek onu mutlu edecek ve eğlendirecektir. Ayrıca mutfakta işiniz olduğu zaman, bebeğinize de oyalanması için içinde bebeğinizin sevdiği ve ona zarar vermeyecek oyuncakların bulunduğu bir kutu verebilirsiniz. Böylelikle sizin için rahat olarak işinizi yaparken küçük yavrunuz da güvenli bir şekilde eğleniyor olacak.

Birinci senenin geri kalan döneminde bebeğinizi neredeyse her gün değişim gösterecektir. Bu dönem geçtikten sonra bebeğinizle bir daha hiç bu kadar yakın olamayacağınızı unutmayın…

8. Ay Dönüm Noktaları

Sosyal

  • İstemediği nesneleri iter
  • Ebeveynlerine bağımlıdır: yabancılar onu ürkütebilir.
  • Aynadaki görüntüsüne güler, vurur ve onu öper.
  • Dikkat çekmek için bağırır.
  • Görmediği ve sesini duymadığı kişileri taklit eder.
  • Eve kapanmaktan hoşlanmaz.

Fiziksel

  • Baş ve işaret parmakları ile tutma yeteneğini geliştirmiştir.
  • Bir nesneye bakarken diğer bir nesneyi tutabilir.
  • Birisinin işaret ettiği yere bakar ve onu takip eder.
  • Öne veya arkaya doğru emekler.
  • Elinde bir nesneyle emekleyebilir.
  • Mobilyaları kullanarak ayakta durabilir.
  • El çırpar ve el sallar.
  • Her şeyi tatmak ister.

Zihinsel

  • Geçmiş olayları hatırlar
  • Nesneleri dış, üç boyutlu objeler olarak algılar.
  • Bildiği davranışları yenileriyle birleştirir.
  • “anne” ve “babayı” bilinçli olarak söyler.

Hiç yorum yok: