Bu Blogda Ara

Bebek Gelişimi 11.Ay

11.Ay Artık Hareketlerini Kontrol Edebiliyor

Bebeğiniz artık ayaklandığından dünyaya farklı açıdan bakmaktadır. Her şeyi öğrenmek için sabırsızlanır. İtilen ve çekilen oyuncaklar ile öğrenme becerilerini geliştirir

Doğumundan bu yana sevginizle, büyük bir özenle yetiştirmek için çabaladığınız küçük yavrunuzun artık birinci yaşı yaklaşıyor. Bu süreçte büyük değişimler ve gelişimler yaşadı. 11. ayında da sizi şaşırtacak güzel gelişmeler olacak.. Kendi ayakları üzerinde durmaya başlayacağı bu günlerde öğrenme becerileri de hızlı bir ilerleme gösterecektir.

11. ayına gelen bebeğiniz artık rahatlıkla ayakta durabiliyordur. Üstelik bunu yaparken her türlü yardımı reddedecektir. Ayrıca, ayakta iken yavaş yavaş eğilip, düşünmeden oturma pozisyonuna geçebilir. Bunu yaparken arada durur ve eğilip iki bacağının arasından bakabilir. Bu onun heyecanlanmasını sağlar çünkü küçük çocuğunuz etrafına farklı bir açıdan bakıyordur.

Bebeklerin sehpa kenarına tutunarak yürüyebilme becerileri, ortalama olarak 11 aylıkken gelişmeye başlar. Ancak her bebek birbirinden farklı olduğu için, sizin bebeğiniz de bunu daha erken ya da daha geç becerebilir. Bebeğiniz sehpa kenarında çok rahat yürümeye başladıktan sonra yavaş yavaş ellerini bırakacaktır veya tutunmayı aniden unutacaktır. Ayrıca, tek ayağının üzerinde ve parmak ucunda yürümeyi deneyecektir. Tüm desteğini tek eline vererek eğilip yerden bir oyuncak almaya çalışabilir.

Bebeğiniz ayağa kalkıp, tutunarak da olsa yürümeye başlaması ayakkabı giymeye hazır olduğu anlamına da gelir. Ancak ayak kaslarının güçlenmesi için ev içinde mümkün olduğunca çorapla gezdirmeye devam edin. Bebek çok iyi yürümeye başlayana dek ayakkabılar yumuşak ve elastik olmalıdır. Bir çok anne, bebeğinin kalın ve sert tabanlı ayakkabı giymesi gerektiğini düşünür, ancak bu yanlış bir kanıdır. Sert ayakkabılar ayağının burkulmasına neden olabilir.

Hemen hemen tüm çocukların ilgisini çeken en önemli yer merdivenlerdir. Çoğu bebek yukarı çok rahat çıkabilir. Ancak merdiven başına vardığında nasıl ineceğini bilemediği için korkar ve ağlamaya başlar. Merdiven inmeyi becerebilmesi için en az bir sonraki aya kadar beklemek gerekmektedir. Bebeğiniz merdiven çıkmayı öğrendiğinde, oluşabilecek kötü kazaları önlemek için sürekli olarak gözetiminiz altında olmalıdır.

Bebeğiniz, tüm bunları denerken bir çok kez düşecektir. Eğer bu düşmelere çok büyük tepkiler göstermezseniz, bebeğiniz de -çok canı acımadığı sürece- tepki vermeyecektir. Eğer bir düşme sonrasında bebeğiniz ağlayacak gibiyse ona sarılın ve sanki çok komik bir hareket yapmış gibi gülün, onu da güldürmeye çalışın. Burada dikkat etmeniz gereken şey ise; sizi güldürmek için tekrar düşmeye çalışmayacağından emin olmalısınız.

Onbir aylık bebeğinizin uyku düzeni de bu ay değişebilir. Uykuları gün içinde kısalıp, geceleri uzayabilir. Ya da gün içinde iki uykuyu birleştirip bir kez, ancak uzun süreli uykuya yatabilir. Bu gibi durumlarda bebek tüm öğleden sonra uykusuz kalacağından akşam yemeğine doğru huysuzlaşabilir. Bu yüzden belki de en iyi yol, öğle yemeğini erken verip, hemen yemek sonrasında uyumasını sağlamak, yani tek uykuyu mümkün olduğunca geçe almaktır.

Küçük çocuğunuza banyosunu akşam yaptırmak, gece uykusuna dalmakta zorlanan bebekler için güzel bir çözümdür. Ilık bir banyo, onun tüm gece boyunca uyumasına yardımcı olacaktır. Eğer henüz başlamadıysanız, yavrunuzu her gün yıkamaya başlamak için iyi bir dönemdesiniz; çünkü bebek hem gün içinde yerlerde dolaşmaktan, hem de kendi kendine yemek yemeye çalışmaktan kirlenir.

On birinci ayda bebek fiziksel gelişiminin yanı sıra diğer bir çok alanda da gelişim gösterir. Örneğin, mutfaktan gelen ses ve kokulardan, akşam yemeğinin hazırlanmakta olduğunu anlar. Bunu önceden anlayarak, fazla “sabır” göstermese de, herhangi bir şey için bekleyebilmeyi öğrenir.

Bazı zamanlar bebeğinizin ona söylediğiniz şeyleri duymadığını düşünebilir ve bu duruma endişelendirebilirsiniz. Aslında bebeğiniz, böyle zamanlarda yaptığı işle o kadar meşguldür ki size cevap vermek istemez. Ancak duyma ile ilgili endişeleriniz büyüyorsa çocuk doktorunuza danışmalısınız.

Konuşma bir zeka belirtisi değildir ve birinci senesinde çok az bebek kelime söyleyebilir. Bir çok bebek pasif kelime hazinesine sahiptir; yani söylemese bile yaklaşık on nesnenin anlamını bilir ve –istediğinde- basit talimatlara uyabilir. Şimdiye kadar yapmadıysanız, talimatlarınıza “lütfen” ve “teşekkür ederim” i eklemeniz için en uygun zamandır. Bebeğiniz konuşmaya başladığında, bu kelimeler doğrudan konuşmasına yansıyacaktır.

Bebeğinizin konuşmasındaki kusurların bebeğinizin dil gelişimini bozacağını düşünmeniz yersiz bir endişe kaynağıdır. “Bebek tarzı konuşma” hemen her dilde mevcuttur ve normal şartlarda dil gelişimini etkilemez.

Bebek artık çok düzgün olarak nesneleri kavrar ve parmaklarını daha iyi kullanabilir. Baş parmak ve işaret parmağı ile nesneleri daha kolay tutar; örneğin bir muz parçasını ustalıkla tabaktan alabilir.

Keşfetme isteği bu ayda aynı şekilde devam edecektir. Bu yöndeki davranışları onu oyuncak ve diğer nesneleri sınıflandırmaya yöneltecektir.. Bebek sürekli olarak şekil ve ebatları inceler; örneğin plastik bir kap ile cam bardağın arasındaki farkı anlamaya çalışır. Küçük bir kabın büyüğün içine girebileceğini, ama tersinin olamayacağını bilir.

Bebeğinize kitap okumak ve resimler göstermek bebeğin etrafındaki nesneleri daha iyi tanımasını sağlar. Ancak ona bu dönemde yavrunuza, harf veya kelime öğretmeye çalışmayın. Bunun yerine kitaba bakmayı sevimli bir oyun haline dönüştürmeniz daha iyi bir seçenek olacaktır..

Bu dönemde bebeğiniz muhtemelen “oyuncak nerede?” oyununu oynamaya bayılacaktır. Saklanan oyuncağı da ustalıkla arıyabilir. Eğer oyuncak daha önce saklanan yerde değilse bile mutlaka başka bir yerde gizlenmiş olduğunu bilir. Aramaya devam eder ve sizin de ufak tefek yardımınızla bu büyük sır çözülür!

Anne ve babanın bebekle ilişkileri farklıdır, ancak her ikisi de çok değerlidir. Birbirinden farklı görünüşler, farklı fikirler ve farklı iletişim bebeğin insanları ve çevresini daha rahat anlamasını sağlar. Eğer bebeğinizi tek başına büyütüyorsanız, karşı cinsten insanlarla iletişim kurmasına olanak tanımalısınız. Eğer bu insanlar ara sıra da olsa, bebeğinizle birebir iletişim kurarlarsa, bu size de biraz dinlenme imkanı verirken bebeğinizin de sosyalleşmesine yardımcı olur.

Daha önce belirttiğimiz gibi küçük meleğiniz birinci yaşına yaklaşıyor olsa da, hala daha sizin desteğinize ihtiyaç duyar. Mutlu olması ve kendine olan güveninin gelişmesi için size her sarıldığında veya ilgi beklediğinde karşılık göreceğinden emin olması gereklidir. Onu şımarttığınızı söyleyen yakınlarınıza kulak asmamalısınız.

11. Ay Dönüm Noktaları

Sosyal

  • Saklanma – bulma veya top atma gibi oyunlardan çok hoşlanır.
  • Her zaman katılımcı olmayabilir.
  • Sürekli onaylanmayı bekler.

Fiziksel

  • Destekle ayakta dururken öne doğru eğilebilir.
  • Ayakta dururken düşmeden oturabilir.
  • Parmak ucunda durabilir.
  • Çömelir ve eğilir.
  • Kutu kapağını kaldırır.
  • Kitap sayfalarını, birer birer olmasa bile çevirebilir.
  • Nesneleri bilinçli olarak yerlerine koyabilir.
  • Ufak nesneleri tutup kaldırabilir.
  • Kaşığı ağzına götürebilir.
  • Ayakkabı ve çorabını çıkarabilir.

Zihinsel

  • Amacına ulaşabilmek için araçlar kullanmayı dener; örneğin ufak bir iskemleyi yürüteç gibi kullanmayı deneyebilir.
  • Bazı nesnelerin sembolü olan kelimeleri hatırlar (“uçak” dendiğinde gkyüzünü işaret edebilir).
  • Söyledikleri hala anlaşılamaz; ancak birkaç anlamlı ses çıkarabilir.




Hiç yorum yok: