Bu Blogda Ara

Bebek Gelişimi 10.Ay

10.Ay Oyun Oynamak İstiyor :))

Bebeğinizin onuncu ayında dünyasını oyunlar oluşturacaktır. Oyuncaklarıyla bütünleştirdiği hayatında istediği her zaman istediği oyunu oynayabileceğine inananır. Bu dönemde dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biride; bebek bakım kitaplarının önerdiği gibi evde yeterince önlem alındığı takdirde, hiç endişelenmeden bebeğinizin çevresini tanımasına olanak vermenizdir.

Tabi ki anne – baba olarak , her ebeveyn gibi bunu hayata geçirmenin söylendiği kadar kolay olmadığını düşünebilirsiniz. Eşyaları ortadan kaldırıp, kapıları kilitleyip, pencerelere demir, prizlere kapak taktırsanız da, sonuçta sizin de evde bazı ihtiyacınız olacağı için, evi ancak bir noktaya kadar güvenli hale getirebilirsiniz. Bu yüzden de bebek evde bazı bölgelere girme izni olmadığını bilmelidir. Ayrıca, masa örtüsü kullanıyorsanız üzerinde tabak – çanak bulundurmamaya gayret edin. Banyo ve mutfak kapılarını kaplı tutmayı unutmayın.

Bebeğiniz için klozet kadar eğlenceli başka oyuncak yoktur. Hem hışırtılı sesler çıkartır hem de minik meleğiniz içine kolaylıkla istediği eşyalar atılabilir! Ancak onuncu ayına gelen bebeğiniz artık “hayır” ın ne anlama geldiğini biliyordur fakat bu onu engellemeye yetmez. Sürekli “hayır” deseniz bile o hiç yorulmadan bir yasak yerden diğerine geçmekten vazgeçmeyecektir. (Bebeğinizin başını sallayıp, isteklerinize “evet” demesi için birkaç ay daha beklemeniz gerekli).

Bebeğin araştırma dürtüsü onu sürekli yasak bölgelere gitmeye itecektir, bunun için kendisine kızıldığında mutsuz olacaktır. Ancak unutmayın ki yasakladığınız bölge sürekli yasak olarak kalmalıdır, yasağı kaldırdığınız zaman her yasağın kalkabileceğini düşünür.

Bebeğinizin kendi kendini kontrol etmeyi öğrenmesi için sabırlı ve sakin olmanız gerekiyor.

Sabırlı ve sakin olmak size zor görünebilir ancak bebeğiniz için potansiyel tehlikeleri engellemeniz gerekiyor. Bebeğiniz için tehlikeli gözüken herhangi bir nesne veya durum çok sakin olarak değerlendirilmelisiniz. Küçük yavrunuzun bazı durumların tartışılmayacağını öğrenmesi ve bunları kabul etmeyi öğrenmesi gerekmektedir.

Bu ay artık bebeğinizin kendi kendine oturmak gibi bazı temel aşamaları becermiş olması gerekmektedir; ancak unutmayın ki her 10 aylık bebeğin motor gelişimi farklı olur. Oturma ve buna bağlı olan her hareketi bebeğinizin artık çok rahat gerçekleştirebilmektedir. Dönebilir, eğilebilir, pozisyonunu değiştirebilir ve otururken karnının üzerine yatıp tekrar doğrulur.

Eğer bebeğiniz gözü pek bir 10 aylıksa, 50 cm yükseklikteki yerlere tırmanmaya çalışma olasılığı büyüktür. Geçmişinde sizinle birlikte tecrübe ettiği şeyleri, şimdi kendi kendine yapma arzusu içinde olacaktır. Örneğin sizinle sallanan sandalyeye oturmuşsa, şimdi bunu tek başına yapmak isteyecektir. Artık sandalyeden inmek istediğinde sandalyenin yerden ne kadar yüksek olduğunu kavrayabilecek ve ilk önce kol ve bacaklarını kullanarak, yani kendini emniyet altına alarak inebilecektir.

Bu dönemde hemen hemen tüm bebekler emekler, bazıları ise –biraz destekle- ayakta kendi başına durabilir. Bazı bebekler ise mobilyaların etrafında dolaşır, çok azı birkaç adım atar. Ve yine çok az bebek yürümeye başlar.

Emeklemeyi veya yürümeyi, “zamanında” gerçekleştiremeyen bebeklerin anne – babaları, onların etrafa karşı meraksız olmalarından yakınmaları muhtemeledir. Ancak bu konuda endişelenmenize gerek yoktur. Daha önce belirttiğimiz gibi, o sırada bebek konuşma veya oyuncakları detaylı inceleme gibi bambaşka bir alanda kendini geliştiriyor olabilir. Her ne kadar bu bebekler motor becerilerini biraz erteleseler de, sonradan çok hızlı gelişme gösterip arayı kapatabilirler. Sanki sonrası için enerji depoladığını düşünebilirsiniz. Bazen, gecenin bir yarısı, odasından sesler gelir, gidip baktığınızda onu tamamen uyanık, karyolasının kenarında ayağa kalkma egzersizi yaparken bulabilirsiniz.

Çok hareketli bir bebek gün içinde bir saat ve gece 11 saat uyuyabilir. Bu size yeterli gözükmeyebilir, ancak bu bebekler de en az çok uyuyanlar kadar enerjik olabilirler.

Bebeğiniz, artık tamamen uyanıkken uykuya dalma zorlukları yaşayabilir. Eğer böyleyse rahatlamak için size ihtiyaç duyar. Tam uyumadan önce, onu kucağınıza yatırıp masal okuyabilir veya ninni söyleyebilirsiniz. Önemli olan uyku haline geçerken onu yatağına koymanızdır. Bebeğin dil gelişimi için en iyi yollardan birisi bu zamanda ona kalkıp kitap okumaktır, özellikle de masal kitapları… Her ne kadar onun en sevdiği iş, kitapları raflardan çıkarıp yere atmak olsa da, aslında kitabı okumak da ona ilginç gelecektir. Kitaplardaki resimlere bakmaya ve – anlattığınızın yarısını anlamasa da- onu okumanıza bayılır. Eğer sayfaları kendi çevirmekten ve bazı sayfaları daha uzun süre incelemekten hoşlanıyorsa bunu yapmasına izin vermelisiniz. Bu dönem de bir oturuşta kitabı bitirmek neredeyse imkansızdır.

Bebeğinizin çıkardığı sesleri anlamıyor olabilirsiniz ancak bunlar küçük yavrunuzun konuşma tonlarıdır. Bu yaştaki bebek, “baş – baş”, “bay – bay” gibi basit kelimeleri artık çok rahat söyleyebilir ve anladığı kelimelerde oldukça fazladır. “Göster” dediğiniz zaman birçok nesneyi eliyle gösterebilir. Artık “saklanma” oyununu kendine göre yorumlamaktadır ve “nerdesin?” dendiğinde kendi yöntemiyle yüzünü kapatır. Yüzünü eliyle veya battaniyesiyle kapatarak size o oyunu oynamak istediğini belli eder. Eğer bu soru gelmezse onu aramanız için size seslenir.

Bazen hemen kendini gösterir, bazen ise saklanması birkaç saniye sürer. “Hah, işte buradasın” diye bağırdığınızda çok hoşuna gider ve bu oyundan hiç sıkılmaz ancak doğal olarak siz sıkılabilirsiniz. Onun mantığına göre o sizi göremiyorsa siz de onu göremezsiniz!

Bebeğinizin özellikle kendi ilgi duyduğu alanlarda daha çok şey öğrenebilmek için yeni talimatlara açık ve hevesli olduğunu fark edeceksiniz- örneğin kendi kendine kaşık tutmak gibi. Ancak aynı hevesi bez değiştirmek gibi ortak gerçekleştirmeniz gereken başka alanlarda göremeyebilirsiniz. Bir dakika için bile olsa hoşlanmadığı bir işi yapmak onu sinirlendirecektir ve bunu sizinle paylaşma yöntemi ise bağırmak olacaktır.


10. Ay Dönüm Noktaları

Sosyal

  • Suyla oynamaya bayılır.
  • Kendisi hakkında bilinci gelişir ve sosyal onay bekler.
  • Üzüntü, sevinç, kızgınlık gibi hislerini belli eder.
  • Değişik mekanlardan korkar.
  • Yüz mimiklerini ve jestleri taklit eder.
  • Değişik saklanma oyunlarına bayılır.

Fiziksel

  • Kendi kendine ayağa kalkabilir.
  • İki elinden tutularak yürüyebilir.
  • Sandalyeye çıkıp inebilir.
  • Ayakta dururken kendi kendine oturabilir.
  • Gece yarısı ayakta durmaya çalışmanın neden olabileceği türden uyku problemleri yaşar.
  • Sallanarak veya mırıldanarak müziğe eşlik eder.
  • Tek eli ile iki küçük nesneyi tutabilir.
  • İsteyerek nesneyi bırakabilir ancak bunu çekinerek yapar.
  • Bir eli ve vücudunun tek bir tarafını tercih etmeye başlar.

Zihinsel

  • Gittikçe daha belirgin bir şekilde yakınlarını taklit eder.
  • Bazı kelimelere ve talimatlara uyar.
  • İçindekileri görmek için çekmeceleri açar.
  • Nesneleri beraber yerleştirmeye çalışır.

Hiç yorum yok: